The Virukoda Museum of Prehistoric Art Estonia

Zalavrugan metsästäjät

 

Zalavrugan metsästäjät – aurinkokuvia muinaisuudesta
 

The Hunters of Zalavruga - Sunprints of Prehistory

 

Kuvataiteen aineopintojen lopputyönäyttely Virukodassa 30.6.-28.7.2019
Näyttelyn avajaiset 29.6.2019

Näyttelyn juliste

 

Noin kuusituhatta vuotta sitten muinaiset metsästäjät tapasivat uurtaa Vienanmereen laskevan Uikujoen rantakallioihin peuran ja hirven ajosta sekä maitovalaan pyynnistä kertovia kuviaan. Kalliouurrosten arvioidaan ilmestyneen Uikujoen varteen jaksolla 5300-2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Zalavrugan kallioilta on löydetty yhteensä yli 2300 kuviota, uusia kuvia paljastuu tutkimuksissa vuosittain. Zalavrugan kalliokuvakenttiä pidetään Pohjois-Euroopan neoliittisen kauden taiteen mestariteoksina.

Muinaisen metsästäjä-keräilijäkansan kallioihin uurtamia kuvia voi lukea paitsi havainnollisina kertomuksina kivikauden metsästysmenetelmistä ja -retkistä, myös kuvauksina silloisen väestön uskomuksista ja arjen elämästä. Kuvien sijanitipaikat ovat toimineet heimojen kokoontumis- ja juhla- sekä myös kauppapaikkoina. Karjalan kalliokuvat ovat osa suomensukuisten heimojen varhaishistoriaa.

Kohtasin Zalavrugan metsästäjien kuvat Suomen muinaistaideseuran Vienaan suuntautuneella matkalla kesällä 2015. Uurrosalueen koko, kuvioiden runsaus, kuvien ilmeikkyys ja arvoituksellisuus tekivät minuun tuolloin lähtemättömän vaikutuksen. Niinpä paria vuotta myöhemmin kuvataiteen aineopintojeni lopputyön aiheeksi valikoitui itseoikeutetusti Zalavrugan kalliotaide. Lopputyöhöni sisältyi syanotypiamenetelmällä vedostetuista matkakuvistani koostettu näyttely.

Syanotypia- eli sinikopiotekniikka on vuodelta 1842 peräisin oleva jalovedostusmenetelmiin kuuluva valokuvatekniikka, jossa kahden rautasuolan, ammoniumrautasitraatin ja kaliumferrisyanidin liuoksella herkistetylle paperille valotetaan kuvanegatiivi UV-valolla. Syanotypioita kutsutaan myös aurinkokuviksi. Näyttelyn kuvien valotuksesta on huolehtinut helteisen kesän 2018 aurinko, kuvien kehityksestä hapekas sadevesi.

Toivon kuvieni välittävän katsojalle pilkahduksen muinaisesta menneisyydestämme.

Tervetuloa
Pirkko Huttunen
Kuvantekijä, eläkeläinen, Viipurin kivenhakkaajien sukua
Suomen muinaistaideseuran jäsen
pirkko.huttunen@ekonen.net

Osoite: Virukoda – muinaistaidekeskus (Vanha Kauppa)
Palmsen ja Sagadin tienristeys, Voesuperen kylä, Länsi-Vironmaa
Aukioloajat: ti-su klo 12:00-18:00
Puhelin : +372-6337633